Een goede rugzak vinden… het kan een helse zoektocht zijn. Je zoekt iets wat bij jou en je lijf past, en bij je spullen die mee wilt nemen. Voor mij is het heel duidelijk dat ik als outdoorfotograaf géén specifieke camerarugzak wil en juist een “gewone” hiking rugzak. Over het waarom schreef ik eerder dit. Daar benoem ik de 5 redenen die voor mij de doorslag gaven in het kiezen voor een normale wandelrugzak in plaats van camerarugzak.
Deze huidige blog gaat over mijn zoektocht naar de perfecte rugzak voor dagtochten en over degene die ik uiteindelijk koos.
Misschien alvast leuk om te weten, maar voor meerdaagse tochten gebruik ik de Bach Daydream 50L. Een oerdegelijke klassieke backpack waar al mijn wandel-, kampeer-, en fotospul ook in past. En voor extra lange ruige tochten heb ik nog de Fjällräven Kajka 75L. Welke van de twee ik meeneem is afhankelijk van het soort tocht en of ik met twee ben of alleen.
Een rugzak vinden (dagrugzak of trekkingrugzak) is mijn hele outdoorleven lang al een dingetje en écht lastig!
Maar laat ik beginnen bij de dagrugzak die ik nu zocht en het begin: de rugzakken die ik al gehad heb. Dat waren stuk voor stuk wandelrugzakken die ik gebruikte als camerarugzak, maar die allemaal 1 ding gemeen hadden: ze zaten net niet echt lekker om vele uren mee te wandelen, zeker niet met een zware camera aan de schouderband. Dit kwam met name omdat het rugpand te kort was en ze dus niet goed op mijn heupen steunden. Prima voor korte wandelingen met weinig gewicht erin, maar niet voor waar ik ze eigenlijk voor wilde gebruiken.
Toen mijn laatste rugzak tijdens een bergvakantie ook nog een rare ‘knik’ in het rugpand kreeg en ik er echt last van kreeg, was de maat vol: er moest een nieuwe rugzak komen!
Checklist
Ik begon met bedenken waar mijn rugzak aan moest voldoen en kwam aan het volgende lijstje:
1) Draagcomfort voor lange wandelingen. Voel ik geen gekke drukpunten tijdens het passen (let op: altijd mét gewicht passen in de winkel!), zitten de banden lekker, schuur ik er niet langs met mijn bovenarm, steunt de rugzak op mijn heupen en niet erboven…
2) Een verstelbaar rugpand. Ik ben 1.80m en standaard vrouwenrugzakken zijn te kort voor mij, en unisex rugzakken passen ook nooit zomaar precies. Met een verstelbaar rugpand heb je in ieder geval een fijne aanpasmogelijkheid.
3) Genoeg ruimte in de tas voor al mijn spullen. Ik wist dat ik een tas tussen de 32L en 40L nodig zou hebben. Spullen die mee moeten zijn cameraspullen en ook wandelspullen. Een blog over mijn volledige paklijst (voor fotografie + hiking) schrijf ik binnenkort!
4) Een fijne schouderband. Als ik mijn camera on-the-go meeneem hang ik die met een clip van PGYTECH aan mijn rechter schouderband. Als het mijn zwaarste combinatie camera + lens is, is dat 2kg en dat moet wel lekker zitten. Ik heb mijn clip en camera dan ook meegenomen naar de winkel zodat ik de rugzakken kon proberen met camera eraan. Dingen waar ik op let: past de clip om de schouderband (is de band niet te dik of wijd)? is de schouderband niet te slap waardoor de camera de band heel erg naar beneden trekt en de camera gaat ‘zwabberen’?
5) Vakken voor kleinere spullen. Voor het wegstoppen van waardevolle dingen. En bv een handig vak voor de wandelkaart en zitplankjes, waar je snel bij kan.
6) Ruime vakken aan de zijkant voor drinkfles of statief.
7) Een vak tegen het rugpand voor een waterzak.
8) Vakjes op de heupband. Voor dingen die ik bij de hand wil hebben, zoals extra accu’s en geheugenkaartje, schoonmaakdoekje, telefoon, reepje om tussendoor te eten.
9) En last but not least: ik vind het belangrijk dat het hoofdvak een ruime opening heeft. Daardoor vallen bovenladers, zonder mogelijkheid om via zijkant of onderkant in je rugzak te komen, af.
De zoektocht
Ik ben naar Antilope Outdoor in Alblasserdam gegaan en heb meerdere rugzakken gepast. Op veel was wel iets aan te merken: te kort rugpand, gek drukpunt in mijn nek, zit net niet lekker met gewicht erin en camera eraan… Maar gelukkig vonden we er één die top leek te zitten. En waar al mijn spullen in pasten.
Het is de Osprey Sirrus 34 geworden. Toevallig een rugzak specifiek voor vrouwen, maar dat was niet mijn uitgangspunt.
De Osprey Sirrus 34 is er in meerdere toffe kleuren, maar ik koos voor “Tunnel Vision Grey”. Met name omdat die op voorraad in de winkel was en ik de rugzak een paar dagen later nodig had. Maar anders was ik voor de “Succulent Green” gegaan.
Het Oordeel
Ik heb de rugzak tot nu toe gebruik op een aantal wandelingen waarbij mijn camera meeging en als outdoorfotograaf en wandelmens ben ik er echt heel erg blij mee. Waar ik bij veel dagrugzakken merkte dat ze niet goed op mijn heupen steunden, is dat bij deze echt niet het geval. Hij zit heerlijk op mijn rug, ook voor meerdere uren. Ik ben vooral heel erg blij met de diepe en ruime steekvakken aan de zijkant - de kans dat je waterfles daaruit valt is erg klein - , het ruime vak aan de bovenkant en het aparte ondervak, waarin ik mijn regenkleding doe. Ook kan je het hoofdvak heel ruim openritsen en kan je dus makkelijk bij je spullen in de tas.
Ik zal er uitgebreider over schrijven in mijn blog over de gear die ik altijd meeneem, maar ik maak gebruik van een losse foto-insert van Tenba . Deze kan ik in elke rugzak doen die ik wil en hij past ook perfect in deze Osprey Sirrus 34.
Kortom: heel tevreden met deze rugzak!
Als jij ook een nieuwe rugzak zoekt, ga dan vooral naar een goede outdoorzaak en laat je goed voorlichten. En, passen passen passen! Wat voor mij goed zit, kan voor jou flut zijn, dat is echt zo persoonlijk. En vergeet dus niet je cameraspul of andere belangrijke dingen mee te nemen om samen met de potentieel nieuwe rugzak uit te kunnen proberen!
Note: ik heb deze rugzak gewoon zelf gekocht!
Reactie plaatsen
Reacties