Ik heb het in mijn posts op Instagram al vaker benoemd, maar ik ben geen groot fan van het gebruiken van een camerarugzak tijdens (langere of meerdaagse) wandeltochten.
Veel uitpluizen, reviews lezen én uitproberen heeft mij meerdere redenen gegeven om voor een ‘normale’ wandelrugzak te kiezen. Hieronder vind je deze 5!
1. Veelzijdigheid en aanpasbaarheid
Een standaard wandelrugzak biedt meer flexibiliteit dan een gespecialiseerde cameratas. In een camerarugzak is vaak een groot deel van de ruimte gereserveerd voor een camera-insert. Zo’n vakjesding waar je al je gear in kwijt kunt. Nadeel hiervan is dat je deze meestal niet makkelijk kunt verkleinen en dat je weinig ruimte overhoudt voor je wandelspullen. De rugzak is tenslotte gemaakt voor fotografie. Ik maak gebruik van een foto-insert van Tenba die ik ook los kan gebruiken als tasje en er makkelijk uit kan halen (Tenba heeft meerdere soorten en formaten). Als ik slechts 1 extra lens meeneem, rol ik die in een lens/camera wrap van neopreen en stop ‘m in een waterdichte zak. Enorm ruimtebesparend en veel meer plek over voor mijn essentiële wandelspullen.
2. Comfort voor lange wandelingen
Wandelrugzakken zitten over het algemeen echt véél lekkerder bij langdurig gebruik op de paadjes, ze zijn er speciaal voor gemaakt. Ze hebben vaak een betere ergonomie (hallo, verstelbaar rugpand), gewichtsverdeling (hallo, steun op de heupen) en ventilatie dan cameratassen, wat ze comfortabeler maakt voor lange dagen buiten. Camerarugzakken hebben vaak een vlak rugpand, zonder ventilatie bij de rug. En, er is simpelweg gewoon veel minder keus in camerarugzakken. Als ik mijn eigen zoektocht naar een fijne rugzak zie (zie deze blog), en hoeveel rugzakken ik moest passen om er één te vinden die echt lekker zit, dan lijkt het vinden van een echt fijne camerarugzak vrijwel onmogelijk (ik heb ‘m sowieso nog niet gevonden…).
3. Betere bescherming tegen weersinvloeden
Veel wandelrugzakken hebben een ingebouwde regenhoes en zijn gemaakt van waterafstotende materialen die wel tegen een stootje kunnen. Voor camerarugzakken kan je natuurlijk ook een regenhoes kopen, of hij zit er bij, maar er is één ding wat voor mij echt een no-go is: het openritsbare rugpand om snel bij je cameraspullen te kunnen. Klinkt en lijkt superfijn, maar, een rits op de rug betekent ten eerste, geen ventilatie daar omdat het rugpand vlak is, en ten tweede, een extra mogelijkheid voor regenwater om binnen te komen. Een regenhoes zit over de voorkant van je rugzak; je schouderbanden worden zeiknat en ook kan het langs de zijkant en achterkant druppelen. Verhalen over cameracompartimenten die onder water stonden, brrrr, te vaak gelezen. Dus: een gewone wandelrugzak it is voor mij!
4. Minder opvallend
Een gewone rugzak schreeuwt niet "joehoe, dure camera-uitrusting binnenin" zoals een merkgebonden cameratas dat zou kunnen doen. Dieven (vooral op drukke plekken als luchthaven, berghut, hostel, etc) zijn er op gericht om specifieke cameratassen eruit te pikken en juist die te stelen. Met een gewone rugzak is dat risico in ieder geval iets minder.
5. Kostenplaatje
Goede wandelrugzakken zijn vaak voordeliger (en nog steeds niet goedkoop) dan gespecialiseerde camerarugzakken. Hang er het label “fototas” aan, en poef, de prijs gaat met €200 omhoog. Bizar, maar waar.
Conclusie
Hoewel een camerarugzak zeker z’n nut kan hebben, biedt een goede gewone wandelrugzak voor mij als outdoorfotograaf meer veelzijdigheid, comfort en praktisch nut. Check deze optie ook zeker als je zelf een nieuwe rugzak zoekt voor je volgende wandelavontuur en stuur me een berichtje als je vragen hebt over specifieke gear en opbergoplossingen. Binnenkort schrijf ik ook een nieuwe blog over mijn paklijst, voor outdoorfotografie + wandelen, houd mijn socials in de gaten!
Reactie plaatsen
Reacties